اذهبي الى المحتوى
بسمة الحياة

الرفيسة المغربية بالصور

المشاركات التي تم ترشيحها

الرفيسة المغربية طبق شهي جربيه و لن تندمي

 

يقدم هذا الطبق خاصة في مناسبات الولادة وهو اول ما تاكله النفساء المغربية ليكثر الحليب و يغذيها لكن نقدمه ايضا بدون مناسبة.

 

المقادير:

 

مقادير المرق :

 

دجاجة 2 كلغ تقريبا ( يستحسن من النوع البلدي و يمكن اي دجاج اخر) تقطع إلى قطع او تبقى كما هي حسب الرغبة

2 بصلتان مفرومتان

4 بصلات مفرومين جوانح

ملعقة صغيرة ملح

نصف ملعقة صغيرة من الزنجبيل

ربع ملعقة صغيرة من الإبزار الأبيض، وربع ملعقة صغيرة من الإبزار الأسود، (او نصف ملعقة صغيرة ابزار اسود) ( فلفل اسود مطحون)

نصف ملعقة كركم اوخرقوم بلدي

نصف ملعقة صغيرة من راس الحانوت

نصف كاس شاي زيت المائدة

نصف كاس شاي زيت الزيتون

ملعقة كبيرة أو 2 من السمن البلدي او زبدة مملحة

1/4 كوب من حب الحلبة

2 كوب من العدس

(يمكن أن نضيف كوب من الفول المجفف)

 

 

مقادير العجين :

 

1 كلغ من دقيق القمح المزال النخالة تماما أو الدقيق الأصفر

1/4 إلى 1/2 كلغ دقيق أبيض

ملح

ماء دافئ

 

 

لطهي الفطائر (الرغايف ) :

زيت المائدة

زبدة سائحة

 

 

upqtr_2006610a7dda1ac19b67dea0.jpg

 

 

نضع الدقيق على شكل هرم و في وسطه الملح و نعجن الكل بالماء و نعجن مثل الخبز بحيث ندلك جيدا

 

 

بعدما تدلك العجين حتى الحصول على عجينة متماسكة, تغطى بمنديل و تبعد عن مجرى الهواء و تترك ترتاح حوالي ربع الساعة نعمل منها كويرات في حجم حبة المشمش مع دهن اليدين و العجين بخليط (الزيت و الزبدة المذابة )و نضعها جانبا بعدما تغطى بورق بلاستيك

upqtr_20066105325f9381c7f4c7d1.jpg

 

ثم تطلق كويرة العجين بمساعدة خليط الزيت و الزبدة للحصول على ورقة رقيقة مثل

upqtr_20066105db64036869bf43ee.jpg

 

 

ثم تطهى في مقلاة ثقيلة....

upqtr_200661078d6043f74a83aa84.jpg

 

ثم ناخد فطيرة و تلوى على الطاولة و نأخذ سكين او مقص و نقطع للحصول على شرائط رقيقة ...

 

upqtr_2006610399bf15b5ce85598b.jpg

 

upqtr_2006610693f06e1aeea885e6.jpg

 

او يمكن عمل الرغايف على هذا الشكل

 

rif49jd.png

 

rif50dk.png

 

rif69qt.png

 

http://img49.exs.cx/img49/5668/rif73rn.png

 

rief4rh.png

 

تقطع الفطيرة إلى قطع صغيرة حسب الرغبة

 

 

 

مرق الدجاج

 

في طنجرة (إناء معدني كبير يتسع للدجاج والمرق)، نضع الدجاج،وملعقة صغيرة من الملح، ونضيف بصلة مفرومة، ونصف كأس من زيت المائدة ونصف كأس من زيت الزيتون، ونضعها فوق نار معتدلة.

* يقلى الدجاج جيدا ونستمر في التحريك، حتى يتقلى جيدا ويقلى البصل جيدا أيضا.

* نضيف كأس من الماء، ونضيف ملعقة صغيرة من السمن البلدي، ونصف ملعقة صغيرة من الزنجبيل، وربع ملعقة صغيرة من الإبزار الأبيض، وربع ملعقة صغيرة من الإبزار الأسود، ونصف ملعقة من الزعفران الحر، ونحرك الكل جيدا، وعندما يتقلى الدجاج جيدا ويتشرب جميع العناصر ويتبخر الماء تماما، نضيف لترا من الماء ونغلق الطنجرة ويطهى الكل لمدة كافية.

* عندما يقترب الدجاج من النضج، نضيف العدس و(الحلبة حسب الإختيار)، ونغلق الطنجرة، وعندما يقترب العدس من النضح، نضيف البصل المقطع.

* نضيف الماء حسب الحاجة إلى ذلك، وكذلك الملح، وعندما تنضح جميع العناصر ويتجانس المرق، نرفع الطنجرة من على النار، يمكن أن نضيف قليلا من السمن الحار حسب الذوق

 

upqtr_2006610ea76209486c0151c2.jpg

 

نصفف شرائط الفطائر أو قطع الرغايف في صحن التقديم ...

 

upqtr_2006610c31f4b72bee74befb.jpg

 

تصفف قطع اللحم في الأعلى ...

 

upqtr_20066103189a8a72e75dd6d7.jpg

 

و العدس و البصل و الحلبة من فوق

 

upqtr_20066100e75b4949500c04af.jpg

 

هذه طريقة تقديمه في القصعة المغربية

 

picture.gif

 

 

 

 

يمكن ان نطبخ الحلبة في اناء اخر اذا كان احد افراد الاسرة لا يحبها

 

بالصحة و الراحة

تم تعديل بواسطة بسمة الحياة

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

بسوم ! ترن ترن الووووووو17_46.gif بسوم

واحد طبق رفيسه مغربيه بالبريد المستعجل على اوتاوا حالااااااااااا بس بدون حلبه !17_42.gif

و بعدين عايزه من الفطيرات الفظيعه دى 150 واحد لوحده انا حتصرف فيه حغمس بيه مش قضيتك يلاااااا بسرعه ابدأى اعمليهم قبل البنات ماترجع من المدرسه !

 

بالصحه فهمناها براحه يعنى امشى بشويش بعدها و لا اكل على مهلى ؟؟؟؟؟؟ حاضر اهه براححح حححححح 17_53.gif ححححححهههههه

تم تعديل بواسطة Omtaym_ALLAH

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

الووووووووو حبيبتي ام تيم قوليلي عنوانك بسرعة قبل لرفيسة ما تبرد :mrgreen:

 

الراحة يا روحي يعني لما تاكليها ترتاحي و تحس بشبع مش تعمل لك مغص و لا امساك حاجة زي كده ههههههههههه :mrgreen:

 

دايما بالمغرب بنقول تفضل كل بالصحة و الراحة او البس بالصح و الراحة يعني تكوني في احسن حال الصحة لازم تصاحبها الراحة :wub:

 

و 150 رغيف يكونو عندك بكرة على الفطار ان شاء الله مهو الرغيف بيتقدم مع الشاي بردو مع العسل و الزبدة :mrgreen:

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

براااااااااااحه الوووووووووووو ايوه بسوم

انا جعت يلا بقى يا ماما 17_63.gif انا طالبه 150 رغيف سوركومند بسرعه ! لا انا عايزه احط عليها مربى لارنج يمممممم حسيتها كده عايزه مربى لارنج ! او مشمش مش عارفه ليه !

انا عندى اخر برطمان لارنج مامى بعتهولىبقى و حمخمخلك فيه بالفيره ! حيغم على بجد ههههههههه جوعتينى !17_74.gif

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

السلام عليكم

ههههههههههههههه

واقيلا جيت معطلة؟؟

باقي ليا شوية و لا والو؟؟

الله يعطيك الصحة يا الحبيبة شهيتينا

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

بسوم ! مقدار الزيت قد ايه فى العجين بتاع المسمن ؟

عايزه مقادير الفطير بليز بس بالتفاصيل شكلو يهبل عايزه اكلو من غير حاجه

بليز اشرحيلى تانى و عايزه كمان اعرف لو الطاسه تيفال ممكن تنفع ؟لان البتاعه المدوره الكبيره دى السودا مش عندى

و ترجميلى يا حبى بالعربى لانى انا مش شميشه ههههههه

تسلملى بسوم!17_42.gif

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

حبيبتي ام تيم العجين يكون بدون زيت فقط الماء و الملح و الدقيق

زي عجين الخبز بدون خميرة (فيه ناس بتحط خميرة لكن غالبا ما بنحطهاش) و تدلكي كويس و تعملي كرات زي اللي في الصورة

و لما تبتدي تورقيه فعليك دهن الطاولة اللي بتشتغلي عليها و تورقي كويس و بعدين ترشي شوية زيت و زبدة ( لو تغلبي الزبدة على الزيت يكون افضل)

تطوي العجين زي الصورة و بين كل جزء تطويه واللي بعده ترشي خليط الزيت و الزبدة(طبعا حسب ذوقك و قدرتكم على هضم الدهنيات)

المهم الهدف منو ان الرغيف يكون من الداخل طبقات مش لازقة في بعضها( زي العجين المورق)و تمدديه شوية عشان يبقى بالحجم اللي انت شايفاه و ما يكنش سميك اكثر من اللازم مش عارفة اذا كان الشرح ده كفاية و لا لسة لازمك توضيح

و بالنسبة لمقلاة تيفال فهي تنفع بس خلي النار هادية شوية

و اللي في الصورة مش المقلاة اللي بنستعمل عامة عندنا مقلاة خاصة بالرغيف بتكون ثقيلة شوية

 

يقدم اما مدهون بزبدة و عسل او زي ماهو و نحط العسل و الزبدة في اطباق مصاحبة ليه او مربى او زيت زيتون حسب الذوق يعني مع الشاي او قهوة بحليب

انا بفضلو مدهون و معاه الشاي

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

بسوم فظييييييييعه ! عارفه بالضبط زى الفطيره عندنا ! بس احنا بنحشيه مكسرات او سكر او جبنه و بنشتريه من عمو الفطاطرى هههههههه و بتتطلع شبه اللى قولتى عليها بس انا حجربها و اعملها و اقولك حصل فينى ايه ! ههههههه تسلميلى بسوم

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

حبيبتي محبة الصالحين الا ما بقا نوجدوه على قبلك مرحبا بيك

 

الغالية ام فاطمة بالصحة و الراحة بنين ياك ههههه

 

يا روحي يا ام تيم جربيه و ردي علي على فكرة احنا كمان بنحشيه لو حبينا كفتة او سمك معلب او شحم

 

و توابل و حاجات ثانية حسب الاختيار

 

 

نسيت اقول لك ان البنات بيشكروك على البيتزابان حقيقي رائعة

تم تعديل بواسطة بسمة الحياة

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

تسلميلى انت و لبناتت ( بالصحه و الرااااااااحه ) ههههههه شفت بقى بتعلم طبخ المغرب و لغه المغرب محبه الصالحين بتعلمنى هههههه انا عملتلك كمان السلامى المنزلى البنات حتحبه و يمكن عمله ندوتشات للمدرسه و عملت امس لقمه القاضى جربيهل للفطار او كحلو و بوسيلى البنات كثير كثير :)

و انا حجرب اعجن الفطيرات و الله يستر بقى علىّ و لا ازيد فى الوزن على ايدك بس شكلها روعه تسلم ايدك بسوم !

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

بسمة الحياة

 

حشومة عليك :icon15: :laugh: :-

والله شهيتيني فيها والله وكنت صايمة وتشهيتها والله

 

 

انا نمشي دابا عند ماما تديرها لي غدا ادا بغات

وادا مابغاتش...............

 

غنجي عند ماما بسمة ديرهالي ياك :-

انا طماعة خصوصا فالماكلة

والرفييييييييييييييسة عاد

منعرف شحال من عام مكليتها

 

تسلم يدك ماشاء الله عليك

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

17_88.gif بسوم عندى مشكله :( معرفتش ايه الدقيق الاصفر و كنت قايمه اعملها ! اهىء اهىء ! عايزه اعرف بليز ايه الدقيق الاصفر ( ممكن تقوليلى بالفرنسى ؟) و اشرحيلى بس نوع الدقيق علشان حموت من الغيظ بقى لو ماعملتهاش !

تسلم ايدك

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

17_88.gif بسوم عندى مشكله :( معرفتش ايه الدقيق الاصفر و كنت قايمه اعملها ! اهىء اهىء ! عايزه اعرف بليز ايه الدقيق الاصفر ( ممكن تقوليلى بالفرنسى ؟) و اشرحيلى بس نوع الدقيق علشان حموت من الغيظ بقى لو ماعملتهاش !

تسلم ايدك

 

الدقيق الاصفر على مااظن كما نناديه نحن في المغرب

دقيق القمح ولكن نشتريه من البقال ليس الدي نقوم نحن بطحنه

لكن حتى الفرنسية الله اعلم

وهو دقيق رطب نوعا ما ولكن ليس مثل الدقيق الابيض

وهو اصفر تقريبا مثل السميد غير انه رطب منه وكما قلت سابقا هو من القمح الصلب

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

اوه سلسبيل ! و فسر الماء بالماء هلا اشكل علىّ اكثر هههههههه انا على غلبه الظن انه سميد - semoule

لان هى تقول دقيق ابيضfarine و دقيق اصفر ! لا اعلم اتقصد السيمولين ام الble المطحون و الا عندكم شى اخر لا اعرفه من اسرار المطبخ المغربى ههههههه

انا بطبقها بدقيق ابيض مع سيمولينا مطحونه و اشوف كيف بيمشى الحال ههههههههه

بارك الله فيك حبيبتى سلسبيل تعبتك معى :biggrin:

تم تعديل بواسطة Omtaym_ALLAH

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

ليس هناك مشكل

كي ااتي لادوق هههههه

 

على العموم هو ليس السميد هو ارطب منه واصفر اللون ونقول له دقيق اصفر او دقيق الزرع

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

الدقيق الاصفر زي ما ق الت سلسبيل هو دقيق القمح الصلب farine de blé dur مش semoule و ممكن تعمل دقيق القمح الرطب يعني اللي لونه ابيض وحده بس الاصفر معاه بيكون احسن

 

لو ما فهمتيش اشرح اكثر قلت farine de blé dur

 

سلسبيل مرحبا بيك نصوب لاختي الرفيسة و الكسكسو و اللي حب الخاطر

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

حبيبتي ام يحيى و الله كن عرفتك فين كاينة حتى نصيبها و نديها ليك حتى للدار

 

عنداك تحكيها فالbébé

تم تعديل بواسطة بسمة الحياة

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

لازم اشتى الfarine de ble dur لان عندى سيمولينا بسسسسسس !:( زعلانه انا دلوقتى !

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شارك

إنشاء حساب جديد أو تسجيل دخول لتتمكني من إضافة تعليق جديد

يجب ان تكون عضوا لدينا لتتمكن من التعليق

إنشاء حساب جديد

سجلي حسابك الجديد لدينا في الموقع بمنتهي السهوله .

سجلي حساب جديد

تسجيل دخول

هل تمتلكين حسابًا بالفعل ؟ سجلي دخولك من هنا.

سجلي دخولك الان

  • من يتصفحن الموضوع الآن   0 عضوات متواجدات الآن

    لا توجد عضوات مسجلات يتصفحن هذه الصفحة

منتدى❤ أخوات طريق الإسلام❤

‏ أخبروهم بالسلاح الخفي القوي الذي لا يُهزم صاحبه ولا يضام خاطره، عدته ومكانه القلب، وجنوده اليقين وحسن الظن بالله، وشهوده وعده حق وقوله حق وهذا أكبر النصر، من صاحب الدعاء ولزم باب العظيم رب العالمين، جبر خاطره في الحين، وأراه الله التمكين، ربنا اغفر لنا وللمؤمنين والمؤمنات وارحم المستضعفات في فلسطين وفي كل مكان ..

×